Naturreservat

Färsna naturreservat

Färsna naturreservat

Naturreservatet runt Färsna gård

Färsna naturreservat är ett tätortsnära naturområde beläget i norra utkanten av Norrtälje stad. Området är kulturhistorisk intressant tack vare roslagsgården Färsna vars brukande av de omkringliggande markerna präglat utvecklingen av områdets naturvärden och kulturhistoriska värden.

Färsna gård har en lång historik och de äldsta fornminnena är cirka 3000 år gamla. På platsen där gården idag ligger fanns redan på medeltiden en by. Merparten av den areal som idag används som åker- och betesmark har en lång historia med liknande markanvändning.

Området har även stor betydelse för friluftslivet och är idag ett öppet besöks-, informations- och utbildningscentrum för olika aktiviteter knutna till naturvård, friluftsliv, kulturmiljövård, djurhållning och småskaligt jord- och skogsbruk. Området har mycket stor betydelse som utflyktsmål för allmänhet och skolor.

Bakgrund

Området runt Färsna gård är sedan september 2022 ett kommunalt naturreservat. Färsna gård är belägen två kilometer norr om Norrtälje stadskärna. Fastigheten omfattade ursprungligen drygt 100 hektar, huvudsakligen skogsmark men även åker- och hagmarker, men arealen har minskats successivt till följd av exploatering. Det område som skyddas som reservat 2022 omfattar ca. 81 ha.

➜ Läs mer om Färsna gårds historia på Norrtälje Naturcentrums hemsida

Gravfält i Färsna naturreservat

Syfte

Att vårda, bevara och utveckla ett tätortsnära natur- och friluftsområde med höga biologiska och kulturhistoriska värden är syftet med Färsna naturreservat.
Området är ett öppet och tillgängligt besöksmål där reservatets värden för friluftslivet tillgodoses och utvecklas. Skötseln av Färsna naturreservat sker med hänsyn till områdets natur- och kulturmiljövärden. Fornlämningar värnas och vårdas så att forna tiders bruk förtydligas. Betes-, slåtter- och åkermark hävdas och brukas. Skogsmarken underställs naturvårdande skötsel så att områdets naturvärden kopplat till bondeskogsbruk bevaras.

Förvaltning

Sedan augusti 2024 har Norrtälje Naturvårdsstiftelse uppdraget att förvalta reservatet och ansvarar för planering och genomförande av åtgärder som behövs för att uppnå syftet med Färsna naturreservat enligt beslut och skötselplaner.

Kontakt

Norrtälje Naturcentrum
Färsna gård 1
761 73 Norrtälje
reservat@norrtaljenaturcentrum.se

Verksamhetsledare
Lotta Andersson
073-803 77 32
lotta@norrtaljenaturcentrum.se

Naturvårdsansvarig Färsna naturreservat
Jörg Hellkvist
076-022 75 80
jorg@norrtaljenaturcentrum.se

Topphuggen björk
Naturreservat

Hamlade träd

I Färsna naturreservat kan du hitta några träd som är topphuggna. Dessa är nyhamlade träd.Att skära grenar på träd för att samla löv till …
Naturreservat

Slåtter vid Segertorp

Vid sydöstra hörnet av Färsna naturreservat finns gammal tomtmark. Här låg tidigare ett torp. Torpet kallas Segertorp och på äldre kartor finns även benämningen …
Naturreservat

Röjning längst stenmur

Mellan motionsspåret och åkrarna finns en stenmur som har varit gömd bakom en ridå av aspsly som vuxit in på åkern. Muren var helt …

Föreskrifter

Färsna naturreservat har höga naturvärden som vi vill vara rädda om, så därför gäller särskilda regler och bara delar av allemansrätten gäller i reservatet.

Utöver föreskrifter och förbud i lagar och andra författningar är det för
allmänheten förbjudet att:

  • gräva, hacka, spränga, rista, måla eller på annat sätt skada berg, jord eller sten,
  • fälla eller skada levande eller döda träd och buskar eller ta bort död ved,
  • skada vegetationen genom att gräva upp växter eller ta bort mossor, lavar eller vedlevande svampar,
  • medföra okopplad hund,
  • elda annat än på anvisad plats för grillplatser,
  • sätta upp skylt, affisch eller liknande eller göra inskrift,
  • framföra motordrivet fordon i terrängen på såväl snötäckt som barmark,
  • cykla i terrängen annat än enligt anvisningar från förvaltaren,
  • rida annat än enligt anvisningar från förvaltaren,
  • sätta upp tillfälliga orienteringskontroller, tipsfrågor eller liknande inom områden där det går betande djur.

Kontaktformulär Färsna naturreservat

Vid synpunkter, frågor eller felanmälningar angående Färsna naturreservatet använd kontaktformuläret nedan.

Kontaktformulär reservat